Bnei Akiva Olami
 
Center for Religious Affairs
Select Language:
Show me -
resources in this language only
All resources

 

Resource Details

The Jewish Quarter - הרובע היהודי בתש"ח

Thank you! We have recorded your rating for this resource.

Comments & Reviews

Stats:
Viewed: 4797
Downloaded: 1124
Rate it: 1 2 3 4 5 (rated 351 times)

Downloaded the Resource and have something to share? Have any questions for the folks who have already used this resource?
This is the place!

File details:

Resource Type: Peula in: Hebrew

Age 9 - 12

Group Size 10 - 30

Estimated Time: 45 minutes

Further Details...



Resource Goal

מטרה

שהתלמיד ילמד על מלחמת העצמאות

שהתלמיד יבין מה הכוונה ב"להגן על הבית"

שהתלמיד יכיר את קשיי היום-יום במהלך המצור ברובע היהודי


Required Props & Materials

אביזרים נדרשים- הנספחים (ראה פירוט בהמשך).


Resource Contents

שלבי הפעולה

1. הסבר לתלמידים על המלחמה

2. משחק דומינו תמונות

3. פיתוח נושא השבי ע"י שאלה.

4. חזרה לירושלים- סוף טוב, הכל טוב!

 


מהלך הפעולה

1. הסבר לתלמידים על המלחמה- שלב זה הוא הקדמה לפעולה, כדאי שנוכל ללמד על המלחמה בצורה חווייתית, חייב להיות לנו רקע כל שהוא, ולכן נפתח בהסבר קצר, אומנם מעט טכני (אבל חשוב מאוד) על מה בכלל קורה ברובע. ידע על המלחמה אפשר למצוא באינטרנט בכמויות (ר"ע הרובע בתש"ח, מלחמת השחרור בירושלים, מלחמת העצמאות ברובע וכו')

כמו כן מצוף פה הסבר שלי (במילים און ליין), כמובן שלא צריך ללמוד מילה במילה, אבל אולי ככה יהיה לכל אחת כיוון של פתיחה משלה....

 

"ב1948 דוד בן גוריון, ראש ממשלת ישראל עומד בתל אביב ואומר: "אני מכריז בזאת על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, היא מדינת ישראל", שמחה וששון, לכל ילד בלון! הורה ברחובות! ובמקביל מה קורה מיד לאחר הכרזת המדינה- מתחילה מלחמה. מלחמת העצמאות/ מלחמת השחרור. (זה אותה מלחמה עם שני שמות) וגם בירושלים יש מלחמה מאוד קשה, ובמיוחד ברובע היהודי, בעיר העתיקה של ירושלים. אם בכל הארץ נלחמים מהצד שלנו (ישראל) אנשי צבא מהמחתרות (לדוגמא מהאצ"ל או הלח"י או הפלמ"ח) אז ברובע יש לנו מלחמה מאוד מיוחדת, מצד אחד נלחמים הלגיון הירדני, תנסו לחשוב על היחידה הכי מובחרת שאתם מכירים (לדוגמא סיירת מטכ"ל, שייטת 13, שלדג וכו', בארה"ב אפשר לתת כדוגמא את הקומנדו הימי, המרינס, יחידת דלתא וכו' ) ומולם, בצד היהודי נלחמים התושבים, ממש ככה, התושבים שחיים ברובע נלחמים ומגנים על הבתים שלהם! והלגיון הירדני לא מוותר על ירושלים בקלות, והוא עושה מצור על העיר העתיקה, יודעים מה זה מצור? נכון, אין יוצא ואין נכנס, ומה עוד אין? מים, מצוין! אז מתחילים לחסוך במים, כל אדם זכאי ל10 ליטר מים ליום! (שזה כולל, שתייה, בישול, שטיפת ירקות וכלים, מקלחת,  שירותים, שטיפת הבית וכו'...) ועוד דבר מאוד מעניין, שממש פה ברובע היהודי נופלים שני חיילים של צה"ל, האחד החייל הכי מבוגר והשני החייל הכי צעיר, מכיוון שאמרנו שהתושבים נלחמים, אז כל מי שמסוגל להחזיק נשק מתגייס למלחמה, וגם ניסים גיני, ילד בן 9 וחצי משמש כתצפיתן וקשר, הוא היה הילד הכי מהיר בכיתה שלו והכיר את הסמטאות של הרובע בעצימת עיניים וככה הוא היה רץ בין סמטה לסמטה ומעביר ידיעות, אבל לאט לאט הירדנים הכניעו עוד עמדה ועוד עמדה וכבר לא היה ליהודים בררה והם נכנעו, משה רוסנק מפקד הרובע חותם על כתב כניעה עם שאול תובל (מפקד הגדנעים בירושלים והמתורגמן) והאנשים יוצאים לשבי, כשמגיע המפקד ורואה שהם נלחמו מול בסה"כ 30 לוחמים וגם הם אזרחים, הוא אומר, שאם הוא היה יודע שזה מי שנמצא הוא לא היה מגיע עם כ"כ הרבה נשק, היה מספיק מקלות ואבנים. וכדי שלא תהיה לו בושה שלקח לו כ"כ הרבה זמן לכבוש את הרובע הוא אוסף את כל הגברים ולוקח אותם בשבי, גם אם הם לא נלחמו- מהבושה הוא לוקח אותם. וכל שאר תושבי הרובע- נשים ילדים ופצועים ועוברים לידים יהודיות... "

 

2. משחק דומינו תמונות- מחלקים את הכרטיסים בין הילדים או שמחלקים את הילדים לשתים או שלוש או אפילו ארבע קבוצות (בהתאם לגודל הקבוצה) ובין כל קבוצה את הכרטיסים.

כל כרטיס מורכב משני חצאים מחוברים, האחד, תמונה והשני חידה. לכל חידה יש תמונה מתאימה- שהיא הפתרון של אותה חידה. מניחים את הכרטיס הראשון על הלוח (שהתמונה שלו זה חיילים תולים דגל), ומקריאים את החידה, למי שיש את הכרטיס עם התמונה המתאימה שעונה לחידה הוא מניח את הכרטיס שלו, כך שהחידה והתמונה יהיה צמודים, ועוברים לחידה הבאה, שנמצאת בכרטיס החדש שהילד הניח כעת (כמו משחק דומינו בקוביות). (לכרטיסיות ראה נספח 1).

 

המלצות אישיות:

א. ניילנו את הכרטיסיות – כך תוכלו להעביר את הפעילות בכמה כיתות.

ב. מספרו את הכרטיסיות מאחורה, אך שימו לב שאין זה הסדר של התשובות הנכונות, כך יהיה לכן יותר קל לבדוק אם חסר כרטיס.

ג. למדו את התשובות הנכונות לפני הפעילות. (הכרטיסים נמצאים בקובץ לפי הסדר הנכון).

ד. תדפיסו את כל הכרטיסיות בגודל אחיד וגדול, אך תדאגו שלא תפגע איכות התמונה.

 

3. אפשרות נוספת למעוניינות: במידה ואתן רוצות להוסיף לפעולה את נושא השבי של התושבים ע"י הירדנים, אפשר לשאול את החניכים- אם היו נותנים לכם 10 דקות לרוץ הביתה לפני שיוצאים לשבי- איזה חפץ הייתם לוקחים איתכם? השאלה והתשובות יכולות לגרום לחניכים להיות מעורבים יותר רגשית. כשהם שמים עצמם במקום תושבי הרובע שנלחמו כ"כ קשה ואח"כ יוצאים לשבי הם יחושו הזדהות.

 

4. חזרה לירושלים- סוף טוב הכל טוב!- נסכם בכך, שאומנם הרובע נפל במלחמת העצמאות, ו19 שנה לא יכולנו להגיע לכותל, אבל אחרי 19 שנה, ב1967 מגיעים הצנחנים לעיר העתיקה והם נקראים משחררי הכותל המערבי ומשיבים את העיר העתיקה לידים יהודיות, יש לנו סגירת מעגל בירושלים (וגם בכרטיסיות). נסיים עם זה שהשנה חגגנו 40 שנה לאיחוד ירושלים, 40 שנה עוברות מ67 ועד 2007 שבהם המזרח והמערב מאוחדים לשלטון יהודי אחד!

לסיום נקרין את הסרטון של צנחנים כשהם מגיעים לעיר העתיקה, הסרטון כבר ערוך ומוכן בשבילכן, משולב עם השיר ירושלים של זהב וכתוביות בעברית (ככה זה תמיד יתאים לכולם), ויש סוף כייפי לפעולה!!! (לסרטון ראה נספח 2).


Resource Comments
נספחים נמצאים בקובץ


Related Resources can be found under:
» All > Jewish Holidays > Israel's Independance Day