World Bnei Akiva MovementCenter for Religious Affairs in the Diaspora
The Online Hadracha Center
מרכז ההדרכה המקוון

Kibbutz Tirat Tzvi

פרטי הקובץ :

סוג פעולה : פעולה בשפה: אנגלית

גילאים 10 - 18

גודל קבוצה 10 - 50

משך הפעולה : 45 דקות

פרטים נוספים...

הורדה

kibbutz tiriat tzvi.DOC (38 KB)

 
הערות ותגובות

סטטיסטיקות:
נצפה: 7643
הורד: 1342

Rated 78 times
Add this file to your personal library.

האם הורדתם פעולה זו ויש לכם במה לשתף אחרים?
זה המקום!



תוכן הפעולה

Kibbutz Tirat Tzvi

 

The idea this week is to teach the kids something about Kibbutz Tirat Tzvi.  First you should give information about kibbutzim in general and/or specifically Tirat Tzvi.  Start with general information about kibbutzim in Israel.  The word kibbutz means community.  The first kibbutz was formed in 1909 by 30 people from Europe and named kibbutz degania. During the 20’s and 30’s, the kibbutz movement grew and small industries began to appear in these rural communities in Israel.  Form them until now, the kibbutz movement has become huge and now there are 269 kibbutzim in Israel with roughly 120,500 people spread out among them. Today’s kibbutz is kibbutz Tirat Tzvi, located near bet shean in the north. It was built it 1937.  It was named after Rabbi Tzvi Hirsh Kalisher, one of the forerunners of Zionism.  Some of the services available at the kibbutz are: dining room, laundry, hairdresser, cosmetician, garage, carpentry and metal shops, nurseries and kindergartens, infirmary, dental clinic, physiotherapy, alternative medicine, mini-market.

 

The Game:  Kibbutz/Parsha Jeopardy

Remember: the idea of this week is to get the kids to learn something about kibbutzim so if you want, have the counselors be the contestants so the kids learn something.

If you have time/patience, make a game board out of poster board for this but if not, just print up a lot of stuff and set it up on the floor in a board shaped manner.  The categories and questions are:

The history of Kibbutzim

1.      When was the first kibbutz founded? Answer: 1909

2.      What was the first kibbutz called?  Answer: Degania

3.      What does the word Kibbutz mean?  Answer: Community

4.      How many kibbutzim are there in Israel today?  Answer: 269

 

Kibbutz Tirat Tzvi

1.      What does kibbutz Tirat Tzvi smell like (hint: it rhymes with tzvi).  Answer: Pee

2.      Who was kibbutz tirat tzvi named afer?  Answer:  Rabbi Tzvi Hirsh Kalisher

3.      What city is Tirat Tzvi located near?  Answer: Bet Shean

4.      When was kibbutz Tirat Tzvi built?  Answer: 1937

 

Parshat HaShavua

1.      Where did Hashem tell Avram to go to?  Answer: Kenan

2.      Who went with Avram?   Sarai and Lot

3.      What did Lot’s wife turn into?  Answer:  Salt

4.      Avram pretended that Sarai was his…  Answer: Sister

 

Yerushlayim

1.      What wall made out of stone is in Yerushalayim?  Answer:  The Kotel

2.      How many gates are there in the old city?  Answer: 7

3.      What Animal represents Yerushalayim?  Answer: Lion

4.      What’s the zoo in Yerushalayim called?  Answer: Gan HaTanachi

 

 

 

 

Parsha:  (Even though we have already done a few parsha questions during jeapordy, come up with a few more so the kids can try and get candy.  If you can’t think of anything start asking kids random questions such as what is Yitzi’s favorite food.)  This weeks parsha is Lech Lecha.  Some questions would include: What did lot’s wife do that caused her to turn into salt, or what did Avram’s name become, or what was brit ben habetarim. 

 

Todays game is zap zorch McFigiliano, but if that gets boring play steal the bacon.  (Everyone should be like Chicago and use a stuffed pig for the bacon)

Zap Zorch

Three or more players required. Get in to a circle. POINTING IS MANDATORY!!!! And yells a command

ZAP: can only point to the player directly next to him (right or left) then it goes to them.

ZORCH: points to the person on their left goes to right and vice versa

MIFUGALIANO: wild, can point to any one in the circle and it goes to them. One can not mifugaliano the person next to them. No mifuglianoing when three people or less.

BOING.  The only time some one can say boing is when they've been  mifugaliano'd. it sends it back to the person who mifugaliano'd them.

If the person who got a command stalls more then 3 seconds or someone does a command when its  not their turn they are out.

 

Shabbat Shalom to all you madirchim, good luck with the peulah and if u have any questions give me a call 773-465-8258

Asher



פעולות דומות ניתן למצוא גם בקטגוריות הבאות:
» הכל > ארץ ישראל > מדינת ישראל
» הכל > משחקים > משחקי חברה
» הכל > תורה > פרשת שבוע > בראשית > לך לך
תגובות הגולשים: