Categoria

De Connectie Tussen Tu Bishvat & Eretz Yisrael

File details:

Resource Type: Peula in: Dutch
Age: 6-14
Group Size: 4-100
Estimated Time: 45 minutes

Further Details...

Comments & Reviews

Stats:
Viewed: 5419
Downloaded: 482

Rated 324 times
Add this file to your personal library.

Hai scaricato questo file e hai qualcosa da condividere?
Questo è il posto!


Resource Goal

Doel: dat de chanichiem zullen begrijpen hoe diep de verbinding is tussen Am Yisrael en Eretz Yisrael en hoe bomen kunnen helpen om deze verbinding te versterken. De stad waar we over gaan praten heet Rosh Pinna een van de beste voorbeelden hoe mensen door bomen verbonden zijn met hun land.


Resource Contents

Onderwerp: TuBisvat

Doel: dat de chanichiem zullen begrijpen hoe diep de verbinding is tussen Am Yisrael en Eretz Yisrael en hoe bomen kunnen helpen om deze verbinding te versterken. De stad waar we over gaan praten heet Rosh Pinna een van de beste voorbeelden hoe mensen door bomen verbonden zijn met hun land.

Discussie: vraag de Chanichim wat er voor zorgt dat een persoon zich verbind met een plaats, ons eind doel is dat ze bomen zeggen (maar ze hoeven dat niet dit kan ook opgebracht worden na het verhaal).

Vertel de Chanichim dat ze nu een verhaal te horen zullen krijgen over mensen die Aliya gemaakt hebben en zijn gaan wonen in Eretz Yisrael vraag de Chanchim dan wat hun met Eretz Yisrael verbind.

Vertel de Chanichim het volgende verhaal over Rosh Pina voel je vrij om veranderingen te maken maar vergeet niet te vertellen dat het een waar gebeurd is (dit is echt zo al kloppen niet alle details).

Op een zonnige morgen reden mijn vrienden en ik op paarden uit naar het moeras van de Galil. We wouden kijken of de plek leefbaar zou zijn. We reden tot de top van de berg en keken uit over het gebied. De dokter luisterde voor een aantal minuten en zei: het is afschuwelijk, je kan de vogels helemaal niet horen, en als je geen vogels hoort betekent dat, dat de dood hier de baas is! We moeten zo snel mogelijk hier vandaan. Twee van mijn vrienden en ik besloten om meteen om te draaien en terug te gaan naar de stad, Maar onze vriend Moshe vond de plek helemaal te gek en stond er op er een nacht te overnachten, hoe hard we ook geprobeerd hebben hem van gedachten te laten veranderen. Vanaf die dag hebben we hem nooit meer gezien. Na gezocht te hebben voor dagen zei men dat er geen hoop meer was om hem ooit nog te vinden. En het enige wat we toen nog konden doen voor hem is in zijn naam een nederzetting te vormen op de plek waar Moshe zo van hield. We waren jong, niet bang en klaar om alles te overwinnen dat ons op de weg zou komen voor onze vriend , en het land waar we zo van houden. We bouwden een klein huis van hout en alles leek precies volgens plan te gaan totdat een van mijn vrienden Chaim ziek werd. We waakten elk moment bij zijn bed maar niemand wist wat hij had. Op een dag kwam er een bekende dokter naar de stad en we konden hem er van overtuigen om de volgende dag Chaim te controleren. Hij vertelde ons dat Chaim een hele gevaarlijke ziekte had die veroorzaakt was door een mug uit het moeras. De dokter zij ons hem meteen daar weg te halen. Voor het verlaten van ons nieuwe huis zei Chaim: zorg ervoor dat jullie het moeras kwijt raken! Ik moet terug komen, we moeten deze plek niet weren! Herinner Moshe en onze droom dat dit stuk land een stad wordt. al kon hij bijna niet praten. We besloten dat we het land moesten droogleggen en het klaar te maken om op te kunnen leven. Hoe we dit gedaan hebben !? We kwamen erachter dat alleen het planten van bomen zou helpen om het moeras droog te leggen en de dodelijke muggen te doden. Maar niet alle bomen konden gebruikt worden. Het moest een speciale boomsoort zijn die in Australië voorkomt, deze heet Ekaliptus. Dus dat is wat we deden.. ik zal je hierover laten misschien een keer meer vertellen.

Vraag de Chanichim wat de personen in het verhaal verbond met het land en waarom?

Dit is omdat een boom iets is wat land nodig heeft, het kan niet leven zonder land, en wij als de planters van de boom laten zien hoe diep onze connectie met het land is doormiddel van de boom. Een booms wortels groeien de grond steeds dieper in, net als mensen die op een bepaalde plek wonen, hoe langer ze daar wonen hoe dieper hun connectie met die plek is.

Verdeel de Chanichim in groepen en geef hun dilemmas en vraag hun te zeggen wat ze zouden doen in deze gevallen en waarom.

Het idee is om te laten zien dat mensen tijdens moeilijke tijden niet op geven wij dus ook niet!

Onze connectie met Eretz Yisrael was sterk en is sterk zoals het altijd was, en we moeten dit in ons leven voelen.Visitor Comments: