Kibbutz Tirat Tzvi

File details:

Resource Type: Peula in: English
Age: 10-18
Group Size: 10-50
Estimated Time: 45 minutes

Further Details...

Download

Download this file (38 KB)

Comments & Reviews

Stats:
Viewed: 7675
Downloaded: 1441

Rated 153 times
Add this file to your personal library.

Did you download this file and do you have something to share?
This is the place!


Resource Contents

Kibbutz Tirat Tzvi

The idea this week is to teach the kids something about Kibbutz Tirat Tzvi. First you should give information about kibbutzim in general and/or specifically Tirat Tzvi. Start with general information about kibbutzim in Israel. The word kibbutz means community. The first kibbutz was formed in 1909 by 30 people from Europe and named kibbutz degania. During the 20s and 30s, the kibbutz movement grew and small industries began to appear in these rural communities in Israel. Form them until now, the kibbutz movement has become huge and now there are 269 kibbutzim in Israel with roughly 120,500 people spread out among them. Todays kibbutz is kibbutz Tirat Tzvi, located near bet shean in the north. It was built it 1937. It was named after Rabbi Tzvi Hirsh Kalisher, one of the forerunners of Zionism. Some of the services available at the kibbutz are: dining room, laundry, hairdresser, cosmetician, garage, carpentry and metal shops, nurseries and kindergartens, infirmary, dental clinic, physiotherapy, alternative medicine, mini-market.

The Game: Kibbutz/Parsha Jeopardy

Remember: the idea of this week is to get the kids to learn something about kibbutzim so if you want, have the counselors be the contestants so the kids learn something.

If you have time/patience, make a game board out of poster board for this but if not, just print up a lot of stuff and set it up on the floor in a board shaped manner. The categories and questions are:

The history of Kibbutzim

1. When was the first kibbutz founded? Answer: 1909

2. What was the first kibbutz called? Answer: Degania

3. What does the word Kibbutz mean? Answer: Community

4. How many kibbutzim are there in Israel today? Answer: 269

Kibbutz Tirat Tzvi

1. What does kibbutz Tirat Tzvi smell like (hint: it rhymes with tzvi). Answer: Pee

2. Who was kibbutz tirat tzvi named afer? Answer: Rabbi Tzvi Hirsh Kalisher

3. What city is Tirat Tzvi located near? Answer: Bet Shean

4. When was kibbutz Tirat Tzvi built? Answer: 1937

Parshat HaShavua

1. Where did Hashem tell Avram to go to? Answer: Kenan

2. Who went with Avram? Sarai and Lot

3. What did Lots wife turn into? Answer: Salt

4. Avram pretended that Sarai was his Answer: Sister

Yerushlayim

1. What wall made out of stone is in Yerushalayim? Answer: The Kotel

2. How many gates are there in the old city? Answer: 7

3. What Animal represents Yerushalayim? Answer: Lion

4. Whats the zoo in Yerushalayim called? Answer: Gan HaTanachi

Parsha: (Even though we have already done a few parsha questions during jeapordy, come up with a few more so the kids can try and get candy. If you cant think of anything start asking kids random questions such as what is Yitzis favorite food.) This weeks parsha is Lech Lecha. Some questions would include: What did lots wife do that caused her to turn into salt, or what did Avrams name become, or what was brit ben habetarim.

Todays game is zap zorch McFigiliano, but if that gets boring play steal the bacon. (Everyone should be like Chicago and use a stuffed pig for the bacon)

Zap Zorch

Three or more players required. Get in to a circle. POINTING IS MANDATORY!!!! And yells a command

ZAP: can only point to the player directly next to him (right or left) then it goes to them.

ZORCH: points to the person on their left goes to right and vice versa

MIFUGALIANO: wild, can point to any one in the circle and it goes to them. One can not mifugaliano the person next to them. No mifuglianoing when three people or less.

BOING. The only time some one can say boing is when they've been mifugaliano'd. it sends it back to the person who mifugaliano'd them.

If the person who got a command stalls more then 3 seconds or someone does a command when its not their turn they are out.

Shabbat Shalom to all you madirchim, good luck with the peulah and if u have any questions give me a call 773-465-8258

Asher



Related Resources can be found under:

» All > Eretz Yisrael > The State of Israel

» All > Games > Social Games

» All > Torah > Parshat Shavua > Breishit > Lech Lecha

Visitor Comments: